Wat is een sloopauto?
Heb je net een ongeluk gehad met de auto? Of komt de auto niet meer door de apk en zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde van je voertuig? Vervelend, maar dat betekent wel dat je auto een sloopauto is en je kunt hier niet veel mee. Je kunt de sloopauto moeilijk op het internet verkopen en vaak zit er niets anders op dan de auto naar de sloop te brengen. Je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zodat je geen verzekeringskosten hoeft te betalen of de belasting. Bij een autosloperij die erkend is door het RDW, kun je direct van je auto af. Maar hoe werkt dat precies? En wat doet een autosloperij? In dit artikel gaan we dit uitgebreid behandelen zodat je er meer over te weten komt.
Auto naar de sloop brengen
Voordat de auto überhaupt gesloopt kan worden moet deze bij de sloperij komen. Vaak kan een sloopauto niet veilig de weg meer op en moet deze vervoerd worden met een trailer. Het huren van een trailer is in de meeste gevallen heel duur. Daarom is het misschien beter om de sloopauto te laten ophalen door de autosloperij. Veel autosloperijen hebben namelijk een ophaalservice en dat is natuurlijk ideaal. Echter, is de vergoeding die je voor de sloopauto krijgt wel een stuk lager dan wanneer je de auto zelf brengt.
Documenten
Wanneer je de auto verkoopt aan een autosloperij dan heb je alle kentekenpapieren nodig. Je verkoopt namelijk je auto en je wilt dat deze overgeschreven wordt. Je wilt hier een vrijwaringsbewijs voor ontvangen zodat het voertuig niet meer op je naam staat. Ben je de kenteken papieren kwijt? Geen probleem, want een autosloperij heeft de mogelijkheid om een demontagecode aan te vragen bij het RDW. Dit vervangt de kenteken papieren en kunnen op deze manier het voertuig gewoon vrijwaren.
Waarde van je sloopauto
Waarschijnlijk wil je de waarde van je sloopauto weten, maar hoe wordt deze bepaald? De waarde van een sloopauto is afhankelijk van het model, bouwjaar en de staat waarin de onderdelen zich verkeren. Een autosloperij geeft een lagere vergoeding wanneer de auto total loss is dan wanneer de auto rondom een beetje schade heeft. De sloperij kijkt ook naar het gewicht van het voertuig op basis van de ijzer prijs die gehanteerd wordt. Hoe zwaarder je auto, hoe hoger de vergoeding wordt van je sloopauto. Heeft je sloopauto nieuwe banden? Dan stijgt de vergoeding en kun je enkele tientjes meer verwachten, ideaal toch?