BPM aangifte
BPM je hebt er vast en zeker al een keer van gehoord en voorbij zien komen, maar wat is BPM precies? BPM staat voor belasting personenauto’s en motorrijwielen. In Nederland betaal je bij aanschaf van een nieuwe auto BPM belasting. De importeur doet dit vaak voor je en doet de BPM aangifte dan ook helemaal zelf. Maar in sommige gevallen moet je de BPM aangifte toch echt zelf doen. Voor een personenauto wordt de BPM berekend over de CO2-uitstoot in gram/km. Bij een motor of bestelauto is dit wel anders en gaat dit over de netto catalogusprijs. Maar wanneer moet je BPM aangifte precies doen? En waar moet je op letten? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.
Wanneer moet je BPM betalen
Een voertuig kan pas worden geregistreerd als deze op kenteken staat. Het RDW geeft alleen een kenteken als je de BPM aangifte hebt gedaan. Als de BPM van het voertuig is betaald kun je met het voertuig de openbare weg op. Bij een bestelauto werkt dit anders als je geen ondernemer bent, je moet dan namelijk de BPM binnen een maand betalen, maar je mag het voertuig wel gebruiken op de openbare weg. Je moet de BPM betalen als je een personenauto of motor wilt registreren bij het RDW. Daarnaast moet je het betalen als je in Nederland woont, maar wel een voertuig gebruikt met een buitenlands kenteken. Hierbij moet je zelf de BPM aangifte doen en doet de importeur dit niet voor je. Als je in Nederland een voertuig koopt, betaald de importeur in bijna alle gevallen de BPM voor het voertuig. Ook als je de motor van een voertuig zodanig aanpast dat deze meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan moet je opnieuw BPM aangifte doen.
Hoe betaal je de BPM?
Bij een nieuwe motor of auto is het de importeur die de BPM naar de belastingdienst overmaakt. Vaak zet de dealer dit op de rekening van de klant en wordt dit doorgestuurd naar de importeur. In andere gevallen moet je dit toch echt zelf doen, maar kun je dit ook uitbesteden aan specialisten. Vaak kun je dit online doen, maar ook met een BPM aangifte formulier is dit mogelijk. Via dit formulier vul je alles in en deze kun je bij de belastingdienst inleveren. De belastingdienst heeft vijftien verschillende BPM-aangiftepunten in Nederland, waar je dit makkelijk kunt inleveren.